201004-220511 – Elprobplem

 

På MSCC KM5 2020 dog bilen när den var varm (på uppvarmningsvarvet), har haft detta problem sedan den blev färdig. Bilen tappar volt när den är varm och dör på tomgång, nytt batteri brukar hjälpa.

Inför våren 2021 byttes batteriet (från Biltema), passade även på att byta till grövre kablar för batteri och jordning samt flyttade jordpunkten så den inte är vid grenröret. Eftersom däcken tar i framskärmarna så gjordes en rejäl (inte vacker) nedkapning av dem också. När jag försökte passa in dem lyckades jag bryta ena hållaren och nya beställdes. På en besiktning ville de att huvudbrytare kunde stängas utanför bilen så en vajerutlösare monterades på bilsidan också. Köpte en logger med bilen men den blev monterad först nu. Köpte även en extern mikrofon att koppla till videokameran så det blir annat än vindbrus som hörs. Oljebyte, bromvätskebyte och rengöring av luftfilter gjordes också.

Mappningen av ECU:n är gjord med elproblemet, på våren så mappade ”Skögge” på Stabbarps Auto om den, men han ville att det monterades en lambda-sond och att jorden till motorhärvan flyttades till motorn. Fick problem med startlåset så det revs och kopplades om till brytare. Mappningen blev bra men han upplevde att den dog när den var varm och på låga varv, attans…

Med detta gav jag upp tävlingssäsongen för att förbättra elen. För att komma åt bättre gjordes en lucka i sidan av karossen som fick dubblera som ett luftutsläpp. Drog en grov kabel från startmotorn och upp till instrumentbrädan där jag kopplade in alla plus-matningar för att minska kabelförluster. Monterade även alla reläer upprätt då jag hade en teori om att de funkar bättre så. Köpte även ett större batteri (Odyssey PC1100) efter noggrann mätning av platsen. Tyvärr blev det inte bra så jag köpte ett Odyssey PC680 i stället. Läste på om vad som kan påverka batteriet och gjorde en ny batterihållare som var lite värmeisolerad och lite stötdämpande. Batteriet monterades även liggande så att värmen från kylaren skulle ha ännu svårare att värma upp det. Monterade även isolerad värmesköld mellan grenrör och kontakter till motorns kabelhärva.

Vet inte om detta har hjälpt men det får tiden utvisa…